Alvásproblémák statisztikái

A kisgyermekek majdnem fele csak 21 óra után kerül ágyba, és mindössze 10%-uk fekszik le a védőnők és gyermekgyógyászok által javasolt 19:30 órás időpontig. Mégis mindkét csoport ugyanakkor, kb. 7 órakor kel fel. Ez azt jelenti, hogy csaknem felük kialvatlanul ébred. További fontos eredmény, hogy a gyermekek 43%-a nem önállóan, hanem szülővel alszik, és 25%-uk már alszik, amikor ágyba fektetik.

Éjjeli megébredéskor a szülők 41%-a hagyja, hogy a gyermek önállóan visszaaludjon, 44%-a vele marad, amíg újra elalszik. Az önállóan elalvó gyerekek jobb alvók: nem ébrednek túl korán, napközben jól alszanak, ellenkezés nélkül fekszenek le, és ritkábban ébrednek meg éjszaka. Ezzel szemben az alvási nehézségekkel küzdő kisgyermekek esetében megfigyelhető, hogy nem csak ők maguk, hanem a szüleik is alváshiánytól szenvednek. Az ilyen szülők olykor akár évi 200 óra (25 teljes éjszaka) alváshátralékot is felhalmozhatnak.

Miért alakulnak ki alvásproblémák?

A csecsemők alvását 50-60%-ban a REM-fázis teszi ki, ami jelentősen meghaladja a felnőttek alvására jellemző 15-20%-ot. Éjszakánként tehát a csecsemő sokszor felébred, és ha nem tudja, hogyan aludjon vissza, akkor a szülők segítségét kéri ehhez, azaz sír. Ha a szülő nem tudja, hogyan kell őt megtanítani visszaaludni, rossz szokások alakulhatnak ki, és ennek következményeként csecsemőnél és szülőnél is súlyos alváshiány léphet fel.

Az alváshiány tehát „népbetegségnek” mondható, amelynek aggasztó testi-lelki ártalmairól nehéz pontos képet kapnunk. Viszont mindenképpen bizakodásra adhat okot az a tény, hogy olyan „népbetegség”, amely túlnyomórészt rossz alvási szokásból fakad, azaz jó alvási szokások kialakításával jelentősen visszaszorítható lenne.

Ha meggyűlne a bajod a jó alvási szokások kialakításával, fordulj hozzám bizalommal!

Dr. Sipos Lilla

Megosztás

Vegye fel velem a kapcsolatot!

Hurrá!
Az üzenetet sikeresen kézbesítettük.

Adja meg az elérhetőségét és hamarosan visszahívom!

Hurrá!
Az üzenetet sikeresen kézbesítettük.

Kapcsolat

lillasipos@gmail.com
+36 30 3520235